Våre metoder

Vi tror på prinsippet rundt individualitet. Hvert eneste levde liv taler helt for seg selv og vil i enhver sammenheng mangle sitt sidestykke. Hvert enkelt menneske sliter med sine egne utfordringer, historie og bagasje samtidig som det har sine unike ressurser. Nøsen rehabiliteringssenter bygger på felles medmenneskelige grunnsteiner, men vi er også opptatt av å dekke individuelle behov og individuell oppfølging i alle stadier av oppholdet på Nøsen.
Erfaringsmessig merker vi oss grenseløshet og rotløshet fra mange i målgruppen og en manglende evne til å finne fokus, takle motstand og tåle indre støy og uro. Mange har behov for å bli venn med kroppen, kjenne ro og oppleve indre trygghet og klare tanker. Mange lengter etter å komme i kontakt med noe dypere, men vet ikke hvordan.
Vi ser at fysisk aktivitet og yoga er viktig i alle faser. Det gjør det lettere å fristille tankemønstre som gir grobunn for uro og økt lidelse. Fysisk aktivitet fremmer indre velvære og det blir lettere å tenke konstruktivt. Vi tror på viktigheten av å lære seg en bedre forståelse av kroppens iboende motpoler. Glede-sorg, klarhet-uklarhet, spenning-avspenning, smerte-velbehag, ro-rastløshet er alle forankret i kroppen. Gjennom ulike fysiske aktiviteter får man en bedre forståelse av kroppen og sinnet med alle deres motpoler.
Et gjennomgående trekk ved yogaopplæringen, er at mange blir roligere og mer empatiske overfor seg selv og sine omgivelser. De får en større grad av impulskontroll, blir mindre aggressive og sover bedre på natta uten bruk av medisiner. Vi bruker også friluftsliv og andre aktiviteter som metode for å bli kvitt overskuddsenergi og rastløshet. Ulike former for aktivitet kan også fungere som plattform for motivasjon og fokus. Erfaringsmessige ser vi at lekfulle aktiviteter styrker fellesskapet og selvfølelsen.
Vi erfarer at mennesker som sliter med rus og kriminalitet i bunn og grunn er sårbare individer som lengter etter en meningsfull hverdag og et bedre liv. Dessverre vet de bare ikke hvordan, grunnet dårlige vaner og en krevende livssituasjon. Gjennom kunsten å åpne seg til livet. Å lære seg å utvikle gode rutiner, positive tanker og holdninger vet vi at dette er mulig. Vi har sett at dette skaper mer ansvarsfulle, engasjerte og oppriktige mennesker. Å skape varige endringer er derimot en vanskelig prosess og det stiller strenge krav til motivasjon og ansvarsfølelse overfor eget liv hos den som skal klare det. Vår største oppgave på Nøsen Rehabilitering er å tilrettelegge for denne prosessen for hvert enkeltindivid.
Kjernen i vår tankegang baserer seg på at det faktisk går an å reise seg etter mange år med destruktive mønstre. Våre tidligere deltagere bekrefter dette. Et menneske må likevel orke å eie ansvaret selv, samt å gjennomføre de handlingene som må til for å oppleve en forvandling i kropp og sinn. Disse nye mønstre av tilfriskning krever kontinuitet og stabilitet for at de skal bli vedvarende. Dette er vårt hovedfokus i alt vi gjør: Ansvarliggjøring gjennom handling. Kort oppsummert: Handling som Behandling!
Tiden etter løslatelse er særdeles sårbar på mange vis og veien mot tilbakefall kan være kort. Mange i målgruppen sliter med mye indre uro, skam, irritasjon og aggresjon og mangler evnen til empati. Dette fører ofte til at de lukker seg, tar dårlige valg i affekt og fungerer dårlig i fellesskap. Målgruppen har stort behov for trening i å tørre å komme i kontakt med seg selv og egen sårbarhet fremfor å skjule seg bak aggressivitet og et tøft ytre. Målet er å la dem finne en dypere styrke i seg selv og å veilede dem på veien.
Styrken i prosjektet ligger i de konkrete verktøyene deltagerne får til å åpne dører innad i eget liv. Hjelp til selvhjelp hvor de lærer seg å gjøre jobben selv. Å lære seg viktigheten av empati, oppleve mestringsfølelse og å trene opp evnen til tålmodighet. Dette gjennom å måtte stå i fysiske utfordringer, øke evnen til konsentrasjon, å lære seg å forstå rastløse mønstre i sitt eget sinn. De må lære seg å ta konstruktive grep i hverdagen sin, et større ansvar for eget liv på veien mot å bli mer ansvarsfulle samfunnsborgere.
De fleste i målgruppen mangler viktige daglige rutiner og må mer eller mindre lære seg å mestre livet på nytt. Det er vanskelig å leve og vi må alle jobbe for å bli trygge og sterke i oss selv i møte med livets uunngåelige utfordringer og smerte. Uten å flykte. Uten å fall tilbake til gamle destruktive handlinger.
Konkret hjelper Yoga med å bygge opp gode rutiner, struktur og rytme i hverdagen. Det gir bedre søvnkvalitet, økt selvinnsikt, vekker empati, fjerner rus-sug og gir en større bevissthet om at det krever en stor anstrengelse og solid egeninnsats for å endre destruktivitet. Det synliggjør virkeligheten av at mennesker må ta et større personlig ansvar for egen helse, tilfriskning og velvære. Det er ikke noe som kommer av seg selv.
Gjennom gradvis å utfordre deltagerne våre på alle plan, vil de også gradvis lære seg å mestre nye elementer i livet. Det er lett å tenke at utfordringer handler om morsomme og spenstige aktiviteter. Enda viktigere blir det å øve seg på å finne glede i utfordringer som
-
å ta ansvar
-
å bidra i fellesskapet
-
å gi av seg selv uten å forvente å få noe tilbake
-
å tåle å bli stilt krav til
-
å tåle å stå i egne smerter uten å ty til destruktive valg
-
osv.
-
Store deler av et liv kan fortone seg som knust etter å ha levd i uærlighet og vold på mange plan. Ofte har de nære mellom-menneskelige relasjonene rett og slett blitt ødelagt og ruinert i mangel på tillit. De fleste trenger også grunnleggende trening på å i det hele tatt fungere i sosiale fellesskap. Tilhørighet, trygghet og et positivt nettverk må skapes på nytt og dette tar tid. For noen blir dette en utfordrende prosess livet ut.
Nøsen Rehabilitering er et glitrende utgangspunkt for all sosial trening og livets generelle praksis. Her får man en sjelden mulighet til å starte med blanke ark i et raust og varmt miljø med tydelige rammer og krav. Man får god tid til å øve seg på livets harde realiteter og ta større ansvar i en særs sårbar overgangsperiode før man vender tilbake til livet. I denne tidsrammen får man også muligheten til å knytte seg til Back in the Ring (BITR) sitt landsomfattende fellesskap. Dette har vært avgjørende for mange som har tråkket opp løypa før.
Nøsen Rehabilitering godt sted å lande og her kan man gradvis fylle livet med meningsfylte aktiviteter i et godt fellesskap. Et nettverk som kan bli veldig nyttig for fremtiden når livet skulle bli utfordrende.
Å trygge prosjektets deltagere best mulige fremtidsutsikter vil være helt avgjørende for å lykkes.
Det dreier seg i stor grad om:
-
bopel
-
jobbmuligheter og inntekt
-
utdannelse, opplæring og kompetanse
-
trygg økonomi
-
tilhørighet
-
nettverksbygging og sunt fellesskap
-
meningsfylte aktiviteter
-
oppfølging
Målet er å bli en positiv bidragsyter til samfunnet etter oppholdet på Nøsen Rehabilitering. Alle mennesker har noe å bidra med på ulike måter. Som frivillig, i videre opplæring eller i lønnet arbeid. Livet gir alltid nye muligheter til de som vil være med å bidra. Vi vil samarbeide tett med hjemkommunen til hver beboer under oppholdet på Nøsen og sikre en trygg bolig, aktivitet, og noe konkret å gjøre etter rehabiliteringen på Nøsen. Det blir også naturlig å integrere beboerne i nettverket til BITR som har ukentlig aktivitet, møtevirksomhet og yogaklasser i over 20+ byer rundt om i Norge.
-
Back in the Ring har alltid vært et meget brukerinvolvert prosjekt for rusavhengige og innsatte. De har over flere år bygget opp og løftet frem en kompetansesterk gruppe med tidligere brukere som nå bidrar i arbeidet og utviklingen i de ulike byene. Visjonen har alltid vært å gi brukerne/ deltagerne eierskap til prosjektet og la de ta ansvar for driften i hver by. Dette er et voksende fellesskap som driver likepersonsarbeid og viser vei ut av rus og kriminalitet for et målgruppe som har gått seg vill.
Deltagerne i BITR bidrar kontinuerlig med tilbakemeldinger, individuelle behov og interesser, innspill og forslag til aktiviteter til lederen i hver by. I samråd med ledelsen utvikles det et helhetlig tilbud. BITR retter et stort fokus på å tilrettelegge for fordypning og utdanning innen yoga for de som ønsker det. Disse blir senere veiledere og jobber som frivillige assistenter. De som har holdt seg rusfrie over flere år og er gode forbilder for andre får opplæring og hjelp til å holde foredrag for relevante institusjoner og brukerorganisasjoner.
Erfaringene fra BITR har gitt tydelige innsikter om at brukerne/ deltagerne er organisasjonens største styrke. På grunn av de genuine brukererfaringene som finnes i målgruppen har de en egen kompetanses i å møte likesinnede ute i felten. Mange BITR deltagere har blitt forbilder for andre i hvordan man bygger opp et nytt liv og de viser nye veier ut av en langvarig rusavhengighet og kriminalitet.
For mange handler yoga kun om tøy og strekk øvelser, men til syvende og sist handler yogaens prinsipper om å leve og hvordan man blir den beste utgaven av seg selv. Hvordan du reagerer på egen smerte og ubehag i utfordrende situasjoner. Hvordan vi finner sinnsro og klarhet i kaoset av våre egne tanker. Hvordan vi bygger opp empati, varme og forståelse for andre mennesker i stedet for å være fordømmende. Hvordan man lærer seg å ta større ansvar for egne handlingsmønstre. Å ta vare på seg selv på en uselvisk måte. Det er dette som er nøkkelen til et bedre liv både på innsiden og utsiden av fengselet. Å finne veien til et verdig liv.
